Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης ενσωμάτωση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Συζητιέται σήμερα στη Βουλή, το μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο το έδαφος και οι θάλασσες, ακόμα και το έμψυχο υλικό της χώρας, τίθενται υπό ΝΑΤΟική διεύθυνση στις επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας

Ελληνική αποστολή σε παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στο Στρασβούργο
Ελληνική αποστολή σε παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στο Στρασβούργο
Μια ακόμη προκλητική συμφωνία που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στην Βουλή και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, συζητείται η κύρωση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) που αφορά την υποχρέωση της χώρας για πλήρη υποστήριξη σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Οι «διευκολύνσεις» περιλαμβάνουν την χρήση του εδάφους και του εναέριου χώρου της Ελλάδας, μετατρέποντάς την απροκάλυπτα σε «ξέφραγο αμπέλι» για την δράση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Καθόλου τυχαία, η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται προς κύρωση την ίδια μέρα που στην Ελλάδα βρίσκεται ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ για να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την ενεργότερη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτά. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις προβλέψεις και τις κατευθύνσεις του εν λόγω μνημονίου. Σύμφωνα με αυτές:

  • «Η Φιλοξενούσα Χώρα (σ.σ. εν προκειμένω η Ελλάδα) παρέχει υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο προς τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στα πλαίσια επιχείρησης υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ». Οι λεπτομέρειες της «υποστήριξης» αυτής ορίζεται να καθοριστούν σε «μεταγενέστερα έγγραφα». Στον όρο «δυνάμεις» - όπως σαφώς ορίζεται στο μνημόνιο - περιλαμβάνονται εκτός από τα φυσικά πρόσωπα «όλα τα πλοία, αεροσκάφη, οχήματα, αποθήκες, υλικά και πυρομαχικά καθώς και όλα τα μέσα εναέριας, χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς μαζί με τις υπηρεσίες υποστήριξής τους συμπεριλαμβανομένων εργολάβων που αναπτύσσουν ή υποστηρίζουν την δύναμη και πολιτικού προσωπικού με το οποίο έχουν συναφθεί συμβόλαια και το οποίο έχει αναπτυχθεί ή υποστηρίζει τη δύναμη».
  • Εξειδικεύοντας το είδος των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στις οποίες αναφέρεται το μνημόνιο, σημειώνεται πως «είναι δυνατόν να απαιτούν πολυεθνική αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και ελικόπτερα στην περίπτωση δε των λιμένων από εμπορικά και πολεμικά πλοία υποστήριξης. Η φιλοξενούσα χώρα αποδέχεται ότι η κίνηση τέτοιων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοίων και των πληρωμάτων τους εντός και μέσω της επικράτειας της Φιλοξενούσας Χώρας, θα γίνεται κάτω από μια γενική άδεια την οποία εκδίδει για όλη την διάρκεια της επιχείρησης». Με άλλα λόγια, η χώρα μας δέχεται άπαξ και δια παντός ότι το ελληνικό έδαφος, οι θάλασσες, ο αέρας, τα λιμάνια και κάθε άλλη στρατηγική εγκατάσταση είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ για κάθε εγκληματική του επιχείρηση.
  • Αποσαφηνίζεται ότι το εν λόγω μνημόνιο βρίσκεται σε ισχύ «σε περιόδους ειρήνης, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, κρίσης και σύγκρουσης ή σε περιόδους έντασης όπως μπορεί να καθορίζονται από κοινού από τις αρμόδιες αρχές της Φιλοξενούσας Χώρας».
  • Σε άλλο άρθρο τονίζεται ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ «ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ και να αποδέχονται τις διατάξεις του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης» ενώ σημειώνεται ότι «ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες είναι δυνατόν να λαμβάνονται υπόψη από την Φιλοξενούσα Χώρα κατά περίπτωση».
  • Στο οικονομικό σκέλος του μνημονίου ορίζεται πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις «απαλλάσσονται από φόρους, δασμούς, διόδια, εισφορές και λοιπές συναφείς χρεώσεις» ενώ δεν θα υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις και για τις οικονομικές συναλλαγές που θα απαιτηθούν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο βαθιά συμμετοχή σε πολεμικούς σχεδιασμούς(2016-10-29 00:00:00.0)
Ερχονται οι «εφαρμοστικοί» του νέου στρατηγικού δόγματος(2011-07-06 00:00:00.0)
Ανοιχτή ελληνική συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2011-03-26 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εξέλιξη για τον ελληνικό και τους γείτονες λαούς(2009-08-28 00:00:00.0)
Μπάτε ΝΑΤΟικοί σκύλοι κι αλέστε...(2005-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ